Isetehtud leival on kuidagi
eriti suur väärtus ja seda ei saa asendada mitte ükski poest ostetud vabrikutoode.
Kui leivategu selge ning juuretis külmkapis ootamas, läheb paari leivapätsi
küpsetamine kõigi muude toimetuste kõrval lausa märkamatult.
Eeltainas:
100-150 g rukkileiva juuretist
1 l sooja vett
400 g rukkijahu
Leivatainas:
150 g mett
1 sl soola
1 sl köömneid
1 sl linaseemneid
1 dl rukkihelbeid
600 g rukkijahu
Lisand 1:
50 g kuivatatud jõhvikaid ja 50 g röstitud
sarapuupähkleid
Lisand 2:
Pakk seemnesegu
Kui sul puudub
juuretis siis valmista see ise: Võta paar viilu naturaalse juuretisega
kääritatud rukkileiva viilu ja pudista kaussi. Vala peale 1,5dl hapupiima või
keefirit, sega läbi ja kata toidukilega. Aseta kauss sooja kohta ja kata
rätiga, lase sellel seista kolm päeva. Sega läbi ja saadki oma juuretist
kasutama hakata! Juuretist hoia külmkapis auguliseks täksitud kaanega karbis.
Kui küpsetad leiba kord nädalas hoiab see juuretisel kenasti elu sees.
Sega suures savikausis juuretis, käele mõnusalt
soe tunduv vesi ning umbes 400 g rukkijahu. Sega puulusikaga ühtlaseks -
peaksid saama ca hapukoorelaadse paksu kördi. Kata tainakauss toidukile või
köögirätikuga ning pane sooja tuulevaiksesse kohta käärima.
Eeltaina võib valmis segada
leivaküpsetamisele eelneva päeva õhtul või varahommikul. Lase kerkida umbes 8-16 tundi, kuni eeltainas on
mõnusalt hapu lõhnaga ning vahutab.
Pane 3-4 puulusikatäit eeltainast juuretisekarpi
tagasi.
Sega nüüd kaussi jäänud eeltainale juurde
suhkur, sool, linaseemned, köömned ja ülejäänud jahu. Kui kasutad linnasejahu,
siis lisa ka see. Valmis tainas on üsna paks ja pudrulaadne.
Võta kaks u 30 cm pikkust leivavormi ning määri
need korralikult võiga. Kui tahad kahte pisut erinevat leiba siis jaota tainas
kaheks ja sega hulka kahte erisugust lisandit. Tõsta puulusika abil tainas leivavormidesse.
Kata pealt puhta rätiga ja pane jälle kerkima
2-3 tunniks (kuni leivad on kenasti kerkinud)
Pane eelnevalt kuumutatud 250-kraadisesse ahju.
Umbes 5 minuti pärast alanda ahju temperatuur 200 kraadini ja küpseta tund
aega.
Võta leivavormid ahjust välja ning keera suure
puidust lõikelaua peale pahupidi. (Leivast eralduv aur aitab leival vormi
küljest lahti tulla). Lase kümmekond minutit jahtuda, siis võta leivad vormist
välja ning määri külma võitükiga ümberringi läikima. Võiga määrimine aitab ka
koorikul pehmeneda.
Keera leivad küpsetuspaberisse ja tõsta
vormidesse täielikult jahtuma.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar