pühapäev, 9. oktoober 2016

Rukkileib


Isetehtud leival on kuidagi eriti suur väärtus ja seda ei saa asendada mitte ükski poest ostetud vabrikutoode. Kui leivategu selge ning juuretis külmkapis ootamas, läheb paari leivapätsi küpsetamine kõigi muude toimetuste kõrval lausa märkamatult.


Eeltainas:
100-150 g rukkileiva juuretist
1 l sooja vett
400 g rukkijahu

Leivatainas:
150 g mett
1 sl soola
1 sl köömneid
1 sl linaseemneid
1 dl rukkihelbeid
600 g rukkijahu
Lisand 1:
50 g kuivatatud jõhvikaid ja 50 g röstitud sarapuupähkleid
Lisand 2:
Pakk seemnesegu

Kui sul puudub juuretis siis valmista see ise: Võta paar viilu naturaalse juuretisega kääritatud rukkileiva viilu ja pudista kaussi. Vala peale 1,5dl hapupiima või keefirit, sega läbi ja kata toidukilega. Aseta kauss sooja kohta ja kata rätiga, lase sellel seista kolm päeva. Sega läbi ja saadki oma juuretist kasutama hakata! Juuretist hoia külmkapis auguliseks täksitud kaanega karbis. Kui küpsetad leiba kord nädalas hoiab see juuretisel kenasti elu sees.

Sega suures savikausis juuretis, käele mõnusalt soe tunduv vesi ning umbes 400 g rukkijahu. Sega puulusikaga ühtlaseks - peaksid saama ca hapukoorelaadse paksu kördi. Kata tainakauss toidukile või köögirätikuga ning pane sooja tuulevaiksesse kohta käärima.

Eeltaina võib valmis segada leivaküpsetamisele eelneva päeva õhtul või varahommikul. Lase kerkida umbes 8-16 tundi, kuni eeltainas on mõnusalt hapu lõhnaga ning vahutab.
Pane 3-4 puulusikatäit eeltainast juuretisekarpi tagasi.

Sega nüüd kaussi jäänud eeltainale juurde suhkur, sool, linaseemned, köömned ja ülejäänud jahu. Kui kasutad linnasejahu, siis lisa ka see. Valmis tainas on üsna paks ja pudrulaadne.

Võta kaks u 30 cm pikkust leivavormi ning määri need korralikult võiga. Kui tahad kahte pisut erinevat leiba siis jaota tainas kaheks ja sega hulka kahte erisugust lisandit. Tõsta puulusika abil tainas leivavormidesse. 
Kata pealt puhta rätiga ja pane jälle kerkima 2-3 tunniks (kuni leivad on kenasti kerkinud)

Pane eelnevalt kuumutatud 250-kraadisesse ahju. Umbes 5 minuti pärast alanda ahju temperatuur 200 kraadini ja küpseta tund aega.

Võta leivavormid ahjust välja ning keera suure puidust lõikelaua peale pahupidi. (Leivast eralduv aur aitab leival vormi küljest lahti tulla). Lase kümmekond minutit jahtuda, siis võta leivad vormist välja ning määri külma võitükiga ümberringi läikima. Võiga määrimine aitab ka koorikul pehmeneda.

Keera leivad küpsetuspaberisse ja tõsta vormidesse täielikult jahtuma.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar